"A változást nem kívül kell végrehajtani, hanem először belül."

Meridiánok

Hármas melegítő Meridián

Mondata: Egyensúlyban vagyok az életemmel és önmagammal

Hozzá tartozó izom: Teres minor (kis görgetőizom)
Teszt: Szkander
Feladata: A nevének megfelelően a hármas-melegítő meridián háromszorosan melegít, azaz a törzs felső, középső és az alsó részét. Ezen kívül védi az első négy csakrát, erősíti a nyirokrendszert, keringésbe hozza az egész test energiáját. Mivel erősen befolyásolja lelkiállapotunkat, nagy jelentőséget tulajdonítanak neki, hiszen az érzéseink határozzák meg közérzetünket.
Jellege: Energiamaximuma 21-23 óra között. Eleme a kiterjesztett Tűz. Pólusa Yang. Párja a szívburok meridián.

Lefutása: A gyűrűs ujj végének belső oldalán kezdődik, onnan a kézháton fut a vállhoz, majd a nyakon a fül irányát követve a fül alatt kettéágazik, majd a fület mindkét oldalról kerülve egyik ág a külső szemzugban végződik. Leágazása van a mellkason át a szívburokhoz, onnan a hasüregbe, majd újabb leágazása a fülbe vezet.

Fizikailag összefügg: A szervek helyzetével a mellkason belül, a hasüreg középső területével, valamint ezek alacsonyabb üregi részeivel.
Lélektani értelemben összefügg: A képességgel, hogy hassunk embertársainkra és befogadjuk a tőlük érkező hatásokat.
Fizikai egyensúlyhiány esetén: Hidegrázás, a fertőzésekkel szembeni gyenge ellenálló képesség, nyirokrendszerrel kapcsolatos zavarok.
Lélektani egyensúlyhiány esetén: Jellemző tünet a társadalmi érintkezés nehézkessége, képtelenség a feloldódásra és a szoros kapcsolatok kialakítására.
Túlműködés tünetei: Túlzott érzékenység, különösen a hőmérséklet ingadozásra, fogínyvérzés, fogágygyulladás, bőrkiütés, gyulladások a méhben.
Alul működés tünetei: Védekező erő hiánya, allergiára és megfázásra való hajlam, kényszerképzetek, fejfájás, különösen a tarkón és a halántékon, szédülés, süketség, fülzúgás, izzadás, fáradt szemek.
Étkezési tanácsok, gyógynövények, fűszerek, illóolajok, virág gyógyszerek: Ugyan az, mint a vékonybél meridiánnál
Érzelmi háttér: Jókedv, kétségbeesés, csüggedtség, levertség, könnyedség - nehézkesség, magányosság, megszégyenültség, reményvesztettség, szolgálat, egyensúly - káosz, egyedüllét, önmegvalósítás, kimerültség, hangulatingadozás Egészségügyi háttere Fejfájás, migrén, szembetegség, szájnyálkahártya, fültő, pajzsmirigy, megfázások
NLP 2-3 borda
2-3 csigolya
NVP Torokcsakra - V 27
Fül előtt pont
ERŐSÍTŐ PONTOK 
1 E 41: a kis és a 4. lábujj közötti résben a lábfejen (GB)
3M 3: a kézháton a 4-5 ujj közötti résben az ujjtőtől felfelé (T)
2. H66: a kis lábujj külső oldalán a körömágy melletti szegletben (B)
3M2: a gyűrűsuj és kisujj között az ujj tövében
NYUGTATÓ PONTOK
1.GY36: 3 cunnal a térd alatt, a sípcsont külső oldalán (ST)
3M 10: 1 cunnal a könyék felett, behajlított karnál egy mélyedésben
2. H 66: a kis lábujj külső oldalán a körömágy melletti szegletben
3M 2: a gyűrűsuj és kisujj között az ujj tövében
Frekvenciája: 152 Hz
Szerv: váll, könyök, alhas, fül, száj, kéz, mellkas,
Betegség: hasi panaszok, emésztési zavarok, puffadás, légzési zavarok, fulladás, fülfájás, szájszárazság, ödéma, váll- és könyökízületi fájdalom, epilepsziás görcsök.
Egyensúlyra váró lelki és mentális tartalom: szomorúság, bánat, hidegség, rossz kapcsolat másokkal, kóros érzelmi reakciók, hiperérzékenység, akaratgyengeség, figyelmetlenség, elfojtott ambíciók, kifelé mutatás, szeretetszomj, mentális manipuláció, rossz közérzet, kiúttalanság.

Egyensúlynál jelentkező lelki és mentális tartalom: szerelem, szerelmi elragadtatás, boldogság, elégedettség, melegség, lelkesedés, hősiesség, emelkedett állapot, tekintélyt sugárzás, lényegkiemelő képesség, életöröm, teherbírás, igaz barátság.
(Zsoldos Mariann - https://mindkinesiology.com)
(Késmárki László: Nadi-jóga A gyógyító prána Ankh kiadó.

Vékonybél meridián

Feladata: A vékonybél meridián feldolgozza a bevitt táplálékot, szétválasztja és ezáltal a táplálékot energiává alakítja. Ezenkívül a nyálkahártyákra hat. Pszichés tulajdonságok közül az elemzés képességét és a megbízhatóságot hordozza.
Jellege: Energiamaximuma 13-15 óra között van. Eleme a Tűz. Pólusa Yang. Párja a szív meridián.
Lefutása: A kézkisujj külső körömszegleténél ered, majd a tenyér belső széléről az alkar, majd a felkar hátsó belső szélén a vállra megy. Kapcsolatba lép a húgyhólyag- és a kormányzó meridiánnal. Onnan a nyakon át az állkapocs szöglete mögött az orrszárny irányába fordul, majd a járomcsont alsó szélét elérve ketté ágazik. Egyik ág a külső szemzug irányába megy, majd behatol a fülbe. A másik ág a belső szemzugban csatlakozik a hólyag meridián első pontjához. A kulcscsont feletti árokból indul egy leágazása, amely a szívhez, majd a gyomorhoz fut.
Fizikailag összefügg: A vékonybéllel, a nyelvvel és az alsó ajakkal.
Lélektani értelemben összefügg: A céltudatossággal, az igazságos ítéletalkotással, a megkülönböztetési képességgel.
Fizikai egyensúlyhiány esetén: Rossz emésztés, amely vérszegénységet és gyengeséget okoz.
Lelki egyensúlyhiány esetén: Intenzív érzelmek visszafojtása, például a harag és a nyomasztó élmények dédelgetése, döntési képtelenség.
Túlműködés tünetei: Kitartás, hajlam a túlórázásra és a túl sok evésre, nyugtalanság, határozottság, nyomásérzet a szemen, kevés nyál, vállfájás, altesti panaszok.
Alul működés tünetei: Túlzott érzékenység, túl sokat gondolkodik és kontrollálja saját érzelmeit, rugalmatlanság, a szemek gyors fáradása, nagyothallás, migrén, vakbélgyulladás és esetleges vakbélműtét utáni panaszok, derékzsába, isiász, rendszertelen menstruációs ciklus, petefészek problémák, rossz székletürítés.
Fizikai megbetegedések:Torokfájás, váll- és felkar-fájdalom, feszítő fájdalom az alhasban, a testnedvek termelésével és elosztásával kapcsolatos problémák, illetve az erre utaló szindrómák, mint például a szemfehérje besárgulása, továbbá fülzúgás, siketség, tarkó- és vállfájás. Emésztési zavarok, gyengeség/rossz erőnlét torokkaparás, a száj és a nyelv zsibbadása, nyaki és arcfájdalom, merev nyak, váll és a felkar fájdalom, hasi fájdalom hasmenés vagy száraz széklettel szorulással együtt járó hasfájás.
Pszichés hatások: megtagadom a gondolataimat, nem érzem magamat egyenrangúnak.
A pálya diszharmóniája az érzelmek problémás elemzésében és feldolgozásában nyilvánul meg: túlzott kritizálás, kritikátlanság az elemzésben, saját érzelmek átértékelésének képtelensége. A háttérben a létezés elvesztése miatti félelem húzódik. Az illető úgy érzi, hogy nem képes előnyt kovácsolni a saját tevékenységéből, rugalmatlan, úgy érzi, hogy nem képes meghatározni a saját határait, könnyelmű, túlértékeli a saját lehetőségeit, mások kárára bővíti a saját határait, ingerlékeny s a háttérben a központi idegrendszer károsodása is megbújhat.
Étkezési tanácsok: Az étrendnek meghatározó befolyása van a vékonybél állapotára. A vékonybél a táplálék feldolgozása során sokfajta váladékot bocsát ki, többek között enzimeket, amelyek a táplálék lebontását végzik annak érdekében, hogy megfelelő legyen a felszívódás. Az említett váladékok nagyobbrészt a bélben keletkeznek, de csak akkor zökkenőmentes a működésük, ha az étrend harmonikus és természetes anyagokból áll. Ha az étrendben sok a mesterséges, vagy ipari feldolgozáson átesett élelmiszer, az értékes bélflóra sorvadásnak indulhat. A vékonybélnek kárára van a túl sok fűszeres étel, az állati zsiradék, valamint ha túl magas a vér koleszterinszintje. A szervezetbe került túlzottan sok zsír és koleszterin belepi a vékonybél bolyhait, így azok nem képesek megfelelő mértékben megszűrni a táplálékot. Ennek az a következménye, hogy a test szövetei nem jutnak megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyaghoz.

Gyógynövények és fűszerek: A spárga kitűnő Tűz-étel, különösen erős a tisztító hatása. A
vékonybélhez az ízek közül a keserű kapcsolódik, így a keserű endívia, a rukkola, a cikória és a gyermekláncfű alkalmazható a vékonybél működésének serkentésére.
Bach virágterápia: Cerato: Azok számára való, akik kételkednek a saját ítélőképességükben, nem tudnak önálló döntést hozni, folyton másokhoz szaladgálnak tanácsokért. Scleranthus: Azoknak, akik határozatlanok, könnyen zavarba jönnek. Az ilyen emberek állandóan vacillálnak, a hangulatuk is folyton ingadozik a boldogság és a szomorúság között. A scleranthus fokozza a gondolatok tisztaságát, felébreszti bennünk a természetes bölcsességet, amely megbízhatóan vezet az utunkon. Verbéna: Azok számára, akik valósággal szenvednek a vékonybelükben túltengő rengeteg energia miatt, mert túlzásba vitt munkába hajszolják magukat. Akkora bennük a hajtóerő, hogy képtelenek a kikapcsolódásra, képtelenek megpihenni a jól megérdemelt babérjaikon. Vadzab: Azoknak, akik képtelenek úgy igazából nekiszentelni magukat egy hivatásnak, egy partnerkapcsolatnak, vagy bármilyen tervnek, foglalatosságnak. A vadzab azoknak való, akik előtt számos lehetőség áll, de mégsem tudják eldönteni, hogy melyik úton induljanak el.

Hasznos tippem: Has masszázs. Feküdjön hanyatt, hasát tegye szabaddá. Kézujjai hegyével kezdje el masszírozni a hasát, a köldöktől haladva, spirálisan kifelé, az óramutató járásával megegyezően. Ha már végighaladt a bordaíven és a medencecsonton is, kezdje újra. Haladjon lassan, háromszor ismételje meg a teljes kört. Most már jól különbséget fog tudni tenni, hol vannak a hasán torlaszok, hol keményebb a hasfal. A negyedik körben a csomóknál időzzön el egy kicsit, apró körkörös mozdulatokkal oldja a blokádokat. Fél percnél többet ne időzzön egy csomón, majd a következő alkalommal tovább oldja. A has masszázs negyed óránál ne tartson tovább, adjon időt testének a regenerálódásra. Ha napi rendszerességgel végzi, pár nap múlva már érzékelni fogja a jótékony hatást. Megszűnik a püffedés, kitisztul a vékonybél, eltávozik a vizenyő, megszűnnek a bántó szelek. Hasa lapossá, feszessé válik.
Neurolimphatikus masszázspontok: Elől a teljes bordaív
Neurovaszkuláris pontok: ahol a fej a legszélesebb
ERŐSÍTŐ PONT:
VÉB3 + EPE 41: A kisujj és 4. ujj közötti résben a kézháton 2 cunnal + ugyanez lábon
VÉB2 + HÓ 66 : A kisujj és 4 ujj között a tőben + láb kisujj széle kívül
NYUGTATÓ PONTOK:
GY 36 + VÉB 8: véb 8 : könyök mellett a lyukban
VÉB2 + HÓ 66 : A kisujj és 4 ujj között a tőben + láb kisujj széle kívül

Érzelmek: Öröm, Sokk, Bánat, Szomorúság, El(nem) ismertség, Idegesség, Túlaggódás, Bátortalanság, Fájás, Hála - hálátlanság, Élénkség, Egyenrangúság érzés, szomorúság, megbecsülés, mellőzés, túlterheltség, belsőségessé válás, befogadás, felépítés, táplálás.

(Zsoldos Mariann - https://mindkinesiology.com)

Szív meridián

Megerősítő mondat: Tudom ki vagyok. Szeretem amit csinálok

 • Eleme: Tűz
 • Szövetek: vér, vérszállítók
 • Színe: piros
 • Illata: égett
 • Érzékelése: lelkiség
 • Hangja: nevetés, beszéd,
 • Érzelmek: öröm, élvezet, szeretet, gyűlölet
 • Íz: keserű
 • Évszak: Nyár
 • Környezet: forróság, meleg,
 • Fejlődési fok: növekedés
 • Személyiség: szereti a figyelmet, központ, beszédes, érzékeny
 • Kizökkent állapotban: hisztis királynő, dráma, paranoid

Neurolimphatikus masszázspont: Elől a 2-3 borda közt Hátul a 2-3 csigolya

Neurovaskularis masszázspont: Kutacs

Feladata: A szív meridián ellenőrzi a vért és az ereket, valamint az izzadást és az alvást. Felelős a tudatosságért, a gyorsaságért, a gondolatok tisztaságáért, valamint az emocionális egyensúlyért. A szív meridián irányítja az öt érzéket, minden életfunkció forrása és - mint maga a szív is - a szeretet, az együttérzés és az öröm megtestesítője, nagy hatást gyakorolva ezzel az ember pszichéjére.
Jellege: Energiamaximuma 11-13 óra között van. Eleme a Tűz. Pólusa a Yin. Hozzá tartozó testszövet a szív és az erek. Váladéka a veríték. Érzékszerve a nyelv, belső hallás. Íze a csípős. Hozzá tartozó érzés az öröm. Színe a piros. Párja a vékonybél meridián.
Lefutása: A szívben ered, a hónaljgödör közepén, a nagy mellizom alsó széle mögött lép a kar belső felszínére. A felkar belső oldalán a könyökig, annak a belső széléig halad, majd az alkar belső oldalán a singcsont belső szélén fut le a tenyéren át, és a kisujj körömpercének a belső-felső körömágy szögletében végződik. Itt kapcsolódik a vékonybél vezetékhez. A vékonybélen kívül közvetlen kapcsolatban áll a tüdővel és a vesékkel.
Fizikailag összefügg: A szívvel, a nyelvvel, a központi idegrendszerrel és a verejtékmirigyekkel.Lélektani értelemben összefügg: Tudatosság, könyörületesség, tréfálkozó hajlamok, vidámság, nevetés. A kapcsolattartás és a tiszta gondolkodás képességeivel.

Hozzátartozó érzelmek: 

 • Szenvedély
 • Magabiztosság
 • Összetört szív
 • Önbecsülés
 • Azt gondolom, hogy tökéletesnek kell lennem
 • Nem szeretem amit csinálok
 • Identitászavar
 • Más problémájával foglalkozom
 • ÖnértékelésBizonytalanság - biztonság
 • Düh
 • Harag
 • Utálat
 • Szeretet
 • tökéletes akarok lenni,nem tudom ki vagyok

Fizikai egyensúlyhiány esetén: Szív és érrendszeri bajok, szívritmus zavar, túlzott izzadás, beszédzavarok.

Lélektani egyensúlyhiány esetén: Érzelmi kiegyensúlyozatlanság, szánalom hiánya, hisztéria, közlési problémák, az emlékezőképesség hibái és feszült idegállapot.

Túlműködés tünetei: Hisztéria, hisztérikus nevetés, dadogás, állandó fáradtság, szívidegesség, görcsök és fájdalom a solar-plexusban és a mellkasban, sárga szemfehérje, sárga vizelet, szomjúság, száraz torok.

Alul működés tünetei: Túlzott érzékenység, könnyen csalódik, rossz emlékezet, stressz, neurózis, éjszakai izzadás, rémálmok, szívdobogás és szívpanaszok, nedves és forró kezek, kis étvágy.

Étkezési tanácsok: A keserű endívia, a cikória és a gyermekláncfű serkenti a szív és avékonybél működését. A spárga igazi Tűz-étel, nagy tisztító képességgel. A hántolatlan rizs és búza általában minden hántolatlan gabona korpája és csírája kesernyés. Fontos, hogy a gabonaféléket természetes, hántolatlan formában fogyasszuk. Vérünk minőségét klorofillban gazdag étrenddel javíthatjuk. Növeli a hatást, ha egyúttal kölest, vagy más gabonafélét is fogyasztunk. A céklának magas a vastartalma szintén jót tesz a vérképződésnek. A vért erősítő további élelmiszerek: sárgabarack, kék és zöld alga és moszat, csalán, petrezselyem, búzafűlé, vízitorma, tojás, füge, halak, kiváltképp a szardínia. Szívünk egészséges működéséhez fontos a kalciumban, magnéziumban és szilíciumban gazdag táplálékok fogyasztása. Kalciumban gazdag a vízitorma, a sóska, a kelkáposzta, a brokkoli, a petrezselyem, mandula, dió, szezámmag, napraforgómag, tökmag, aszalt füge, babok, lencsék, olajbogyó, a fehér halhús. Magnéziumban gazdag táplálék a zöldségek, tengeri moszat, köles, barna rizs, aszalt sárgabarack és őszibarack, banán, datolya, avokádó, mazsola, lencse, borsó, bab, kesudió. Szilíciumban gazdag a fejes saláta, zeller, spárga, gyermekláncfű, torma, spenót, póréhagyma, articsóka, lucerna, szamóca, alma, sárgarépa, görögdinnye, uborka, rizs, napraforgómag, tengeri moszatok.

Gyógynövények és fűszerek: A kamillatea és a menta tea lehűti a túlhevült szervezetet, hatásuk csillapító és nyugtató. A kapor és a bazsalikom megnyugtatja a szervezetet. a bazsalikom minden másnál jobban javítja az emlékezőképességet, segít a koncentrálásban. A fokhagyma köztudottan jót tesz a szívnek és az ereknek. Cassia-magot kínai növényeket forgalmazó szaküzletekben szerezhetünk be. Hasonló íze van, mint a kávénak, de nagy mértékben csökkenti a vérnyomást. Javítja a látás élességét is. Megpörkölés után porrá őröljük, egy teáskanálnyi port 2,4 dl forró vízben feloldunk, és az így kapott keveréket megisszuk.

Virág gyógyszerek: Párlófű: Azok számára való, akik látszólag vidám természetűek, de a felszín alatt szorongással, mentális szenvedéssel küzdenek. Megszabadít a belső kíntól, megtanít arra, hogyan kell gondjainkat humorral felfogni. Fényt és örömöt hoz életünkbe. Fehér gesztenye: Azokon segít, akiket vissza-visszatérő gondolatok kínoznak éjszakánként, emiatt éberen hánykolódnak az ágyban. Rendet rak a gondolkodás folyamataiban, így az elme hatékonyabban és tisztábban tud működni. Olyan, mint a nyugalom fuvallata. Békét és harmóniát hoz, megnyugtatja a Shen-t.

Hasznos tipp: Változó intenzitású mozgás. Szívünk egészségét akkor őrizhetjük meg, ha folyamatosan növeljük a fizikai állóképességünket. Erre leghasznosabb a hosszú távú erőkifejtés, ami legalább két órán át tartson. Nagyon alkalmas mozgásforma a kirándulás, lehetőleg hegyekbe. Túránkba iktassunk be rövid, de nagyon intenzív szakaszokat. Ekkor jelentősen megnő a pulzusszám, ami edzi, erősíti a szívizmot. Kerüljük el a szervezet túlterhelését, pár perc magas pulzusszámon végzett mozgás után lassítsunk, de ne álljunk meg. Kényelmes tempóban sétáljunk tovább, míg a pulzus visszatér a normális tartományba. Utána ismét belehúzhatunk. Ha ezt a ritmust követjük 5-6 ismétléssel, ha hetente mozgunk legalább két órát egyszerre, szívizmunk megerősödik, ezáltal fizikai és szellemi teljesítményünk jelentősen megnövekedik. A mozgásszervi problémákkal küszködő vagy ágyban fekvő betegek se keseredjenek el. Sokat javíthatnak állapotukon, ha naponta többször erősítő légzőgyakorlatokat végeznek. Praktikus szabad levegőn vagy nyitott ablaknál. Vegyenek lassan egy jó mély levegőt orron át, kicsit tartsák benn, majd nagyon gyorsan, intenzíven fújják ki a levegőt szájon át. Ha szükséges, végezzenek utána egypár pihentető légzést, majd ismételjék az erősítő légzőgyakorlatot, ahányszor csak sikerül. Azonnal fogják érezni a jótékony hatást.

(Zsoldos Mariann - https://mindkinesiology.com)

Keringési szexus, Szívburok meridián

Jellege: Energiamaximuma 19-21 óra között. Eleme a kiterjesztett Tűz. Hozzá tartozó érzékszerv a nyelv. Íze a csípős. Hozzá tartozó érzés az életkedv, életöröm. Pólusa Yin. Párja a hármas-melegítő meridián.

Lefutása: A mellkasból ered, ahol összeköttetésben van a szívvel. A testfelszínre a mellbimbó közelében kerül, megkerüli a hónaljvonalat és a kar belső oldalán a tüdő- és a szív meridián között középen fut le a tenyérre, majd a középső ujjhegyen, középen ér véget. Mély ága a rekeszizmon át a hasüregbe hatol, ahol kapcsolatba lép a hármas melegítő meridiánnal, annak három szintjét köti össze.

Fizikailag összefügg: A szívvel és az érrendszerrel.
Lélektani értelemben összefügg: A gondolati és az érzelmi védettséggel, valamint a többiekhez való közelítéssel.
Fizikai egyensúlyhiány esetén: Vérkeringési zavarok, magas vérnyomás, visszértágulat és renyhe keringés.
Lélektani egyensúlyhiány esetén: Álmatlanság, rossz álmok, érzelmi sebezhetőség, kimerültség, dekoncentráltság. Túl határozott magatartás és társadalmi beilleszkedési nehézségek.
Túlműködés tünetei: Túl érzékeny reakciók, idétlen nevetés, zavaros beszéd, túl erősen koncentrál a munkára, hajlam görcsökre, szívdobogás, szédülés, magas vérnyomás, rossz vérellátás, bizsergés az ujjakban, feszítés a gyomorban és gyomorfájás, hasmenés és székrekedés.
Alul működés tünetei: Idegesség, szórakozott és idétlen, de mégis merev, álmatlanság, gyakori álmok, szívdobogás és szívpanaszok, alacsony vérnyomás, rossz vérkeringés, légszomj, szorító érzés a mellkasban, mandulagyulladás, nyelési nehézség, gyomorfájás, fájó bordák.
Étkezési tanácsok, gyógynövények, fűszerek, illóolajok, virág gyógyszerek: Ugyan az, mint a szív meridiánnál.

ERŐSÍTŐ PONTOK
KSZ 9 - M1
KSZ 3 - V 10

NYUGTATÓ PONTOK
KSZ 7 - L 3
KSZ 3 - V 10

Forrás: (Zsoldos Mariann - https://mindkinesiology.com) 

Vese meridián

Megerősítő mondat: "Szeretem az életet minden kockázatával és kihívásával együtt."
Feladata: A vese meridián az energia háztartás szabályozásáért és a test méregtelenítő folyamataiért felelős. A családi és munkahelyi stressz okozta állandó megterhelés gyengíti a meridiánt, különösen az esszenciális energiát, mely életenergiánk bázisát képezi, s melyet tovább örökítünk. A vese meridián által befolyásolt pszichikai tulajdonság mindenek előtt az akaraterő, de a félelem, a féltékenység, bizonytalanság, elégedetlenség, kritika és a csalódottság, valamint a párkapcsolatokban fellépő nehézségek is közvetlen hatást gyakorolnak a páros szervekre, a vesékre és ezáltal a vese meridiánra is.
Jellege: Energiamaximuma 17-19 óra között. Eleme a Víz. Pólusa a Yin. Hozzá tartozó testszövet az izmok és inak.

Váladéka a vizelet. Érzékszerve a fül. Hozzá tartozó érzés a félelem. Színe a fekete. Párja a hólyag meridián.
Lefutása: A lábkisujj körömpercének alsó felszínén ered. A felszínre a vese I-es pontban kerül, mely a talpárok elülső, középső harmada határán a lábujjak behajlításakor keletkező mélyedésben található. Innen a talpon átlósan futva a belboka fölé ér, majd azt körbekerülve a belső lábszáron jut fel a térdig. Ott továbbhalad fel a lágyék irányába, onnan a gerinc közelében haladva jut be a vesébe. A bőrfelszínre az alhasnál lép ki kétoldalt párhuzamosan, a befogadó vezeték mentén vezet fel a szívgödröt kikerülve a szegycsont mellé. Innen ismét a mélybe hatol és a nyelvgyökön végződik. Mély ága a gáttájékról indul, áthalad a májon, tüdőn, érintkezésbe lép a húgyhólyaggal, szívvel és a szívburok meridiánnal.
Fizikailag összefügg: A vese, a fül, a csontok, a fogak, a belső elválasztású mirigyek problémáival, a szexuális szokásokkal és az öröklött hajlamokkal.
Lelki értelemben összefügg: A bátorsággal, az akaraterővel és az előrelátás képességével.
Fizikai egyensúlyhiány esetén: Vesepanaszok, genetikai hibák, a belső elválasztásért felelős mirigyek működési zavarai. Folyadék visszatartás, a csont és fogak állagának gyengesége, halláskárosodás.
Lelki egyensúlyhiány esetén: Félelmek és beteges rettegés, az akaraterő és a céltudatosság gátoltsága.
Túlműködés tünetei: Ideges érzékenység, türelmetlenség, nyugtalanság, kevés határozottság, állandó panaszkodás és siránkozás, hajlam az orrvérzésre és az ájulásra, torokgyulladás, szájszag, túlórázás miatti kimerültség, szürke arcszín, hányás, pirosas vizelet.
Alul működés tünetei: Állandó fáradtság, rossz alvás, döntésképtelenség, félelem, homályos látás, szívdobogás, légszomj, igény a lepihenésre, szédülés, elfeketedik a szem előtt a világ, szürke, száraz, petyhüdt bőr, az altest rossz vérkeringése, zavarok a szexuális életben, repedezett körmök, hajlam balesetekre.
Étkezési tanácsok:
Csökkentsük le a sóbevitelt, tartsunk sómentes diétát. A tamari-mártás jól helyettesíti a sót, de mértékkel használjuk. Használjunk erdélyi sót, tiszta NaCl sót, vagy himalájai sót.
Az aduki bab, a fekete bab és a spanyol bab nagyon gazdag káliumban. Sajátságos kapcsolatuk van a vesével, talán a veséhez hasonló színük és alakjuk miatt.
Jót tesznek egyes gabonafélék, mint a hajdina, a rizs, az árpa és a köles. A köles lúgos kémhatású, így csökkenti a szervezet savszintjét. A hajdina melegítő hatású, melegíti a vért, ezáltal az egész szervezetet. A búza és a rozs a gabonafélék közül a legsavasabb, ezért jobb ezeket mellőzni, ha szervezetünket lúgosítani szeretnénk.
A cékla remekül tisztítja a vesét, ráadásul sok benne a kálium, a magnézium és az A-vitamin. Ha éppen szezonja van, fogyasszunk erdei gyümölcsöket, szedret vagy áfonyát, mert kitűnő a tisztítóhatásuk.
A fekete szezámmag javítja a vér minőségét, az ősz hajnak állítólag visszaadja az eredeti színét, fejleszti az izmokat, élesíti a látást, serkenti a szervezet működését, erősíti a csontokat, rendszeres fogyasztásával megakadályozza az öregedést, segít megőrizni a fiatalságot.
További javasolt élelmiszerek: dió, mindenféle nagylevelű zöldség ( brokkoli, vízitorma, petrezselyem ), zöldbab, zöldborsó, saláta, zeller, káposzta-félék, cékla, karórépa, fehérrépa, tök. Együnk minél több lúgos-jellegű élelmiszert, mint például a friss gyömölcsök, zöldséget, kölest. A nagy víztartalmú gyümölcsök ( görögdinnye, szőlő ) segítségünkre vannak, csökkentik a vesekő-képződés veszélyét.
A zeller, a spárga és a kelp nevű tengerimoszat elősegíti az egészséges vizelést. Mérsékeljük a savképző anyagok fogyasztását, igyunk minél kevesebb kávét és teát, együnk kevesebb feldolgozott ételt, mint például süteményt, fehér kenyeret, édességet és más egyéb nyalánkságot.
Árthatnak a vesének: A fekete csucsor családjába tartozó növények ( bors, padlizsán, paradicsom, burgonya ), továbbá a tejtermékek, a citrusféle gyümölcsök és a csonthéjasok növelik a szervezetben a protein melléktermékének, az albuminnek a szintjét, és ez árthat a vesének.
Gyógynövények és fűszerek:
A fahéj különösen jó kapcsolatban van a vesével, azonkívül olyan fűszer, ami jól beilleszthető az étrendbe. Ételízesítőként használható, de főzhetünk belőle teát is. Forrázzuk le a fahéjkérget, majd lefedve áztassuk 20 percig.
Gyömbér és a görögszéna. Szintén melegítők.
A pörkölt cikória jól helyettesíti a kávét. Javítja szervezetünk általános működését, és segít a csínek a lefelé áramlásban.
A csalán jót tesz a mellékvesének, és a már kialakult vesekő oldásában is segít.
A legerősebb vesetisztító a gyermekláncfű gyökeréből főzött tea.
Bach virágterápia, bach virágcseppek: 
Rezgő nyárfa: Homályos, körvonalazatlan félelem és nyugtalanság, a tudat felszíne alatt lappangó rettegés ellen, amikor azt sem tudjuk, hogy rossz érzéseink honnan jönnek. Azoknak is erre van szükségük, akik fokozottan érzékenyek az őket körülvevő világból érkező pszichikai behatásokra. Jót tesz a rezgő nyárfa virága olyan gyermekeknek, akik éjjel nem tudnak aludni, mert félnek a lidércektől, és ezért égve kell számukra hagyni a villanyt. Tegyünk a gyermek éjjeliszekrényére egy pohár vizet, amelyben 2-4 cseppnyi rezgő nyárfa-virág kivonatot teszünk. Mondjuk meg neki, ha fél, igya meg, ettől majd elmúlik.
Sárga bohócvirág: Ez azoknak a mindennapi életünkben jelen levő félelmek elhárítására való, amelyek viszont nagyon is kézzelfogható eredetűek. Finom lelkű, érzékeny emberek számára jó a sárga bohócvirág, akiknek a személyisége "vese-típusú", és akiknek nagyon ügyelniük kell arra, hogy ne égessék mindkét végén a gyertyát.
Olíva: Ha vesénk csíje kimerül, mentálisan és testileg egyaránt kimerültség uralkodik el rajtunk. Az olíva helyreállítja testünk és lelkünk erejét, vitalitását.
Kövirózsa: A rettegés határát súroló, hirtelen jött és erős félelem gyógyszere. Azok számára való, akik a félelemtől szinte kővé dermednek. Ugyanúgy, mint ahogy a rezgő nyárfa virágából készült kivonatot, egy pohár vízben odakészítjük a félős gyermek ágya mellé. Ezt is hasonlóképpen alkalmazhatuk az olyan gyermekeknél, akik sikoltva ébrednek lidérces álmaikból.
Betlehemi csillag: Az olyan traumák vagy sokkhatások gyógyszere, amelyek akár még a vese állapotát is károsítják. Csillapít, megnyugtat, helyreállítja a szervezet öngyógyító mechanizmusát, békességérzetet hoz.
Hasznos tippem: Korpafüves borogatás. Korpafüvet tegyünk egy vászonzsákba, vagy párnahuzatba. Kössük rá a derekunkra éjszakára. Ez megszünteti az esetleges gyulladást, vizet von el a veséből, megtisztítja, fertőtleníti. Hétvégén nappalra is felkötheti. Derékfájás esetén álljunk alapállásba, kicsit hajoljunk le, kezeinkkel fogjuk meg térdeinket és tapossunk váltott lábbal oly módon, hogy a lábujjaink a talajon maradnak, csak a sarkunkat emeljük, és a térdeket hajlítjuk. . Ez jól ellazítja a görcsös izmokat.
Psoas - horpaszizom,
Teszt: Gólya - felemelem a lábat - kifele hátra
NLP Köldök fölött, mellett két oldalt - hátul vese derékon
NVP Hátul a fejen két oldalt
Meridián lefutása: (talp közepe) - Nagylábujj bütyöktől - belső lábszár - has - mellkas - s szegycsont V 27

MERIDIÁNPONT: VESEPONT - TALP KÖZEPE
SOS PONT: ájulás, fejfájás, magas vérnyomás
A masszázs ne tartson tovább 30 másodperc­nél egy alkalommal. Ne feledjék, amikor a reflexpontokat masszíroz­zák, sok méreg szabadul fel a szervezetben, és a veséknek még kemé­nyebben kell dolgozniuk, hogy megszabaduljanak ezektől a mérgek­től. Ezért a legelején segítsük a vesét, legyünk türelmesek.
A talp belsején, a sarok padozatához közel van egy lágy szivacsos terület. Az ezen a területen lévő reflexpontokat na­gyon érzékenynek fogják találni, hogyha gond van a húgyhólyagjuk­kal. A hüvelykujjal, lágy körkörös mozdulatokkal, masszírozzunk át minden érzékeny pontot.

A sarkat is masszírozhatják a húgyhólyag gyógyításának érdekében. Ragadjuk meg a sarkat, és az ujjakkal mélyen nyomkod­juk meg alulról. Mindkét lábon végez­zük el a masszázst.

ERŐSÍTŐ PONTOK:V 7 - belső boka 4 ujjnyival a bokacsont felett
T 8 Csuklón 1 cunnal a csuklóredő felett az artéria mellett kifelé
V 5 : Bokacsont felett
L 3 : a nagy lábujj belső felén az ujj tövében oldal
NYUGTATÓ PONTOK
V 1 - a talpon
M 1 - a nagy lábujj külső oldalán a körömágy melletti szegletben
L 3: : a nagy lábujj belső felén az ujj tövében oldalt
V 5: Bokacsont felett

Jóga ászanák
Pascimottasana

Forrás: (Zsoldos Mariann - https://mindkinesiology.com)

Hólyag meridián

Mondat: Uralom az életem. Kezembe veszem az életem irányítását.

Teszt: Focipassz - bokát, lábfejet kifordítva tartani - befele forgatni

Érzelmi háttér: félelem, aggodalom, rettegés, pánik, béke, magabiztosság, elszántság, nyugtalanság, frusztráltság, türelmetlenség, befele fordultság, bizonyosság, alkalmasság - alkalmatlanság, megfelelés, bátorság - bátortalanság, jelentéktelenség

Feladata: Az összes meridián közül ennek van a legnagyobb hatásköre, mivel ezen fekszik a legtöbb pont, valamint a többi meridián harmonizáló pontja. A hólyag meridián a vizelet gyűjtéséért és kiválasztásáért, a szaporítószervekért felelős, valamint tárolja az aktív energiát. A hólyag meridián kapcsolatot létesít a központi és a vegetatív idegrendszer között.

Lefutása: A belső szemzugban ered, onnan a homlokon, fejtetőn át lemegy a nyakon, ott két ágat alkotva jut le a gerincoszlop vonala mentén párhuzamosan a lumbális területre. Innét a comb hátsó részén, majd az alsó lábszár hátsó részén lejut a külbokához, majd a külső lábfejen át a kisujj körömpercének laterális oldalán ér véget. Elágazik a fejtetőn, a nyakon, a lumbális régióban. Csatlakozik a veséhez, léphez, majd bejut a hólyagba is.

Jellege: Energiamaximuma 15-17 óra között. Eleme a Víz. Pólusa Yang. Hozzá tartozó testszövet az izmok és az inak. Párja a vese meridián.
Fizikailag összefügg: A húgyvezeték rendszerével, a csontokkal, a hajjal, a fogakkal, a vegetatív idegrendszerrel, valamint az agyalapi miriggyel, ami a belső elválasztású mirigyek működéséért felelős.
Fizikai egyensúlyhiány esetén: Vesebetegségek és a veseműködés zavarai, csontbetegségek, például csontritkulás, gyenge fogak, hajhullás, kopaszodás. A vegetatív idegrendszer hibás működése, amely a stresszre adott túlreagálásért és az elégedetlenségért felelős.
Lélektani egyensúlyhiány esetén: Félelem, gyávaság, türelmetlenség.
Túlműködés tünetei: Túlzott érzékenység, nyugtalanság, idegesség, könnyen indulatba jön, semmiségek miatt aggódik, nyomásérzet a szem mögött, eldugult orr, fejfájás, nyakcsigolya fájdalom, hólyaggyulladás, prosztatagyulladás, aranyér, láz, lábfájás.
Alul működés tünetei: Túlzott érzékenység, ijedős, feszült, félelem, főleg éjszaka, félelem a hidegtől, hajlam a görbe tartásra, migrén, éjszakai izzadás, méhpanaszok, feszítés az alhasban, aranyér, hólyaggyulladás.
Étkezési tanácsok: Kerüljük a cukor és az édes ételek fogyasztását. Igyunk minél több vizet, hogy kimossuk szervezetünkből az esetleges baktériumokat. Mellőzzük a koffein fogyasztását, csokoládéból is keveset együnk. A tea és a kóla ugyancsak kerülendő. A vöröshagyma és a fokhagyma nagyon hatásos a vizelet kiválasztási rendszer egészségének megőrzésében. Együnk brokkoli- és káposztalevest. A zellerből, sárgarépából, burgonyahéjból vagy spárgából főzött levesek megszüntetik a hólyagtájék nyirkosságát és túlhevülését. Együnk borsót és spenótot.
Gyógynövények és fűszerek: A csalántea jót tesz a hólyag fertőzései ellen. Igyunk olyan teát, amelyet péppé zúzott görögdinnye-magokból főzünk. Jót tesz a hólyagnak..
Virág gyógyszerek: Forrásvíz (Rockwater): A Bach-féle füvészkönyv által ajánlott virág gyógyszer azok számára, akik túlzottan szárazon, mereven viszonyulnak az élethez. Sok esetben olyan szigorúak önmagukkal szemben, hogy a legkisebb élvezetet sem engedik meg maguknak. Legmélyebbről fakadó szükségleteiről sem vesznek tudomást, mindezek következményeképpen testükben, izmaikban is merevség uralkodik el, különösen a gerincük mentén futó izmokban. A rokwaterből készült virág gyógyszer lágyságot hoz életükbe, fejleszti a rugalmasságot, az alkalmazkodóképességet.
Szőlő(Vine): Azoknak való, akikből hiányzik a rugalmasság, akik önfejűek, mindenáron főnökösködnek, makacs akarnokok. Ezek a jellemvonások merevséget idézhetnek elő a testben, különösen a hátban, ahol a hólyag meridián fut. A szőlő nem zavarja az ilyen egyén érvényesülési vágyát, engedi játszani a vezér szerepét, de oldja a merevséget.
Hasznos tippem: Szakaszos vizelés. A vizelet kiengedésének megkezdése után szakítsa meg az ürítést, számoljon ötig, majd folytassa a vizelet kiengedését pár másodpercig. Megint szakítsa meg a vizelést, számoljon ötig, majd folytassa az ürítést. Ezt ismételje minél többször, minden vizelés alkalmával. Tegye szokásává. Rövid idő után érzékelni fogja hólyagja megerősödését. Ezzel az egyszerű gyakorlattal megelőzhető, gyógyítható a vizelési, vizelettartási zavarok zöme. Hölgyeknél a hüvelyi izomzat tónusát is fokozza.


Neurolimphatikus masszázspontok:

Köldök külső pereme 2 oldal
Szeméremcsont
Hátul fenék felett a két lyuk

Neurovaskuláris masszázspontok:HajhatárSzemöldök alatt a szemgödör belsejében

ERŐSÍTŐ PONTOK:
H67 - láb kisujj körömágy külső széle
Vb 1 - mutatóujj körömágy hüvelykujj felé eső széle
H 54 - a csuklón felül 3 cunnal a redő felett

GY 36 - 3 cunnal a térd alatt a sípcsont külső oldalán
NYUGTATÓ PONTOK:
E 41 - lábfejen a kisujj és 4. ujj közötti résben 2-3 cunnal a lábujjköz fölött
H 67 - láb kisujj körömágy külső széle
H 54 - a csuklón felül 3 cunnal a redő felett
Gy36 - 3 cunnal a térd alatt a sípcsont külső oldalán
HÓLYAGOT STIMULÁLÓ PONTOK

H 40: térdhajlat belülről a két ín között, nagyujjal nyomni
jó: gerinc, derék, lumbágó, isiász, merev nyak, térdízület gyulladás, lábikragörcs
H 60: külső boka csúcsa és Achilles izom között félúton
Jó: fejfájás, merev nyak, derékfájás, isiász, bokaízület.

HÓLYAG MERIDIÁN JÓGÁJA: 
Sapta padangustasana
Parivrotta janu sisasana
MERIDIÁNMASSZÁZS: 
A legjobb és legkellemesebb hólyagmeridián stimuláció pedig a meridiánmasszázs, melyben leginkább a hólyagmeridián pontjai érintettek.

Forrás: (Zsoldos Mariann - https://mindkinesiology.com) 

Lép-hasnyálmirigy meridián

Megerősítő mondat: Tudok lazítani! Élvezem az életet. Megszabadulok az aggodalomtól.
Lefutása: A láb nagyujjának külső körömpercén ered, majd a lábfej belső szélén a belboka felé haladva, afölött áthúzódik a lábszár belső-hátulsó oldalára és innen a lágyék irányába. Itt elágazik, egy ág belép a hasüregbe, áthatol a saját szervén, a lépen, a másik ág a hason át a mellkasra ér, itt a mélyre hatolva jut a nyelvgyök széléig. Közvetlen kapcsolatban áll a szívvel, tüdővel, belekkel, hat a gyomorra is.
Eleme: föld
Színe: sárga,
Energiamaximum: 9-11-ig Csúcsa délelőtt 10- kor.
Pólusa: Jin meridián
Feladata: A lép-hasnyálmirigy meridián a vérképzésért, a kötőszövetekért, (cellulitis) és a nyirokrendszerért felelős. Kapcsolatban áll a hormonmirigyekkel elsősorban a szaporító szervek mirigyeivel. A pszichikai minőségek közül a gondokkal, a tépelődéssel és a depresszióval áll összefüggésben.
Fizikailag összefügg: Az emésztőnedvekkel, az étvággyal, az izomerővel és a menstruációs ciklusokkal.
Lélektani értelemben összefügg: A tervekkel és a véleményalkotással, a gondolkodási folyamatokkal és a figyelem összpontosításával.
Fizikai egyensúlyhiány esetén: Előfordulhat bármilyen gyomorpanasz, étvágytalanság és menstruációs problémák.
Lélektani egyensúlyhiány esetén: Gyakori tünet a túl sok töprengés, az elmeműködés zavarai, az információk megemésztésére és felhasználására való képtelenség.
Túlműködés tünetei: Félénkség, túlzott óvatosság, mindent megtart magának, erőtlenség, édesség utáni farkasétvágy, szomjúság, hajlam a túl sok evésre valódi étvágy nélkül, hajlam a görbe hátra, idegesség okozta gyomorfájás és gyomorhurut, láz és sárgaság, tétova mozgás.
Alul működés tünetei: Állandó elégedetlenség, nyugtalanság, rossz emlékezet, túl sok szellemi munka, álmatlanság és ebből adódó fáradtság, gyakori levegővétel, halvány fogíny, szívpanaszok, az ételt mindig le kell öblíteni folyadékkal.
Jellemző betegségek: vérszegénység, ödéma, leromlás, vérzések, kötőszöveti gyengeség. Emésztőszervi és urogenitális ( rendszertelen menzesz, prosztata illetve húgyhólyag gyulladás, impotencia, folyás) megbetegedések, illetve alsó végtagi bénulás, reumatikus, ízületi gyulladás, sérv,
Vércukor, hasnyálmirigy, boka, térd rándulás, ficam, vese, húgyút, gyomor-bél, menzesz, impotencia, ágybavizelés, allergia, kötőszövet, mellhártya, hörgő / túl sok hallgatás (belső igazság elhallgatása) véraláfutások.
Pszichés hatások: aggódom, negatív programokat gyártok.
Zavaros, nehézkes, lassú gondolkodás, szétszórtság, emlékezetzavar, elillanó gondolatok és kényszerképzetek, kényszercselekedetek, dogmatizmus, túlfűtött gondoskodás és önsajnálat, szorongásos állapotok, bánat, gyökértelenség érzése - az ember nehezen szokja meg az új környezetet.
Az energiazavar fizikai megnyilvánulásai: Evés utáni hányinger, gyomorfájás, felfúvódás, böfögés, cukorbetegség, heves fájdalom a szív alatt, ritka széklet vagy hasmenés - az elégtelen kiürülés érzetével -, a víz pangása a szervezetben.
További tünetek: képtelenség a kiegyensúlyozott alvásra, nehézségek hosszabb ideig tartó álldogálás esetén, duzzanatok a comb és a térd belső oldalán, a végtagok hidegsége, a nagylábujj nehéz mozgathatósága, energiahiány, az orrból, a torokból, a szájból, illetve más nyálkahártyából származó, vízszerű váladék, vérszegénység, az erek rugalmatlansága, vérzékenység, véraláfutások.
A lép a kémiai egyensúlytalanságokat, és a vérellátással kapcsolatos problémákat kiigazítja, illetve az immunrendszer számára biztosítja a létfontosságú energiákat. Ezért ha betegek vagyunk, vagy ha nincs elég energiánk, akkor az a lép energiánk megfogyatkozását mutatja. Ezen általában úgy segíthetünk, hogy pótoljuk, megerősítjük a lép meridiánban az energiakeringést, ezzel a többi szervrendszerünk számára is erős alapot biztosítunk.
A lépenergia elégtelensége legtöbbször étvágytalanságot, has puffadást, híg vagy száraz, rendszertelen székletet, bélkorgást és hasfájást okoz. Ilyenkor amikor a gyomor energiája meggyengült, az energia pang, vagyis nem kering rendesen a csatornában, ekkor rendszerint a mellkas és a testoldalak igen fájdalmasak. A hibás szállítóműködés hatására rendszerint a haspuffadás, csuklás, böfögés jelentkezik. Amikor a gyomorban a felgyülemlett energia hőséget termel, akkor ezt a gyomorégés, bélkorgás, sárga nyelvlepedék mutatja.
A haspuffadás mellett társulhat még rossz étvágy, szívdobogásérzet, fizikai gyengeség, folyékony széklet, kevés havi vér, ilyenkor a lép és a szív között a vérkeringés elégtelen, aminek oka lehet a mértéktelen táplálkozás, melynek hatására a gyenge lépenergia nem tudja teljesíteni a leszállító-átalakító feladatát, így kialakulhat a vérszegénység, szívbetegség, menstruációs zavarok.
Erősítése: Két kezünk öt ujját összefogva az oldalunkat ütögetjük, ott, ahova a könyök leér.
Ezzel segítjük a vér megfelelő összetételét, és a szeretet energiáját eloszlatjuk a testünkben.
NLP Bal 6-7 bordaív, ahova a könyök leér
NVP fül fölött 2 hüvelykkel
SUPONTOK : LÉP3 - MÁJ1 - KSZ7
L3 - A nagylábujj belső felén az ujj tövében
M1 - a nagylábujj külső oldalán a körömágy melletti szegletben
Ksz7 - a csukló redő közepén az inak között
ERŐSÍTŐ PONTOK
L1 - M1 - L2 - SZ8
L1 - a nagylábujj belső körömágy
M1 - a nagylábujj külső oldalán a körömágy melletti szegletben
L2- A nagylábujjnál a bütyöknél -
Sz. 8 - a tenyéren ha ökölbe szorítom a 4.5. ujj között
NYUGTATÓ PONTOK
L5-T8 - L1-M1
L5 a belbokán a sarok és a bokacsont között -
T8 - a csuklón kb. ahol az ütőeret nézzük
L1 - a nagylábujj belső körömágy
M1 - a nagylábujj külső oldalán a körömágy melletti szegletben
Tápanyag: A és F vitamin
Élelmiszer: Aszalt sárgabarack, saláta, torma, káposzta,csipkebogyó, máj sárgarépa, pitypanglevél, cékla, petrezselyem, snidling, spenót, fokhagyma
F: földimogyoró-olaj, kukorica-csíraolaj,napraforgóolaj, dió

LÉP 6 PONT!!! minden problémára, ami a hasüregben a köldök alatt jelentkezik(pl. alhasi puffadás, menstruációs görcsök, petefészek gyulladás, impotencia), immunerősítésre, a lábszár keringésének javítására, emésztési problémákra, lábszárfekély esetén

Étrendje: A barnarizs a legkiegyensúlyozottabb gabonaféle, amely az évszakra jellemző

nedvességet tartja távol, mivel a szervezetünket se nem hűti, se nem melegíti. A nedvességet bennünk leginkább a nedvesítő ételek okozzák, ilyenek az édességek, tejtermékek, gyümölcsök, saláták, amelyek a további nedvességet termelik a testben. Ekkor jelentkeznek gyakrabban a felpuffadás, bélrenyheség, elhízás, krónikus nyálkaproblémák, ödémák tünetei. A belső nedvesség súlyosabb formája a nyálka megjelenése, ami valójában a nedvesség összesűrűsödése és hurutos váladékként jelenik meg a testben. Ezek általában a lép illetve a vesék diszharmóniája következtében jönnek létre, és hatással vannak a víz testben való mozgására. Ez esetben a nedvesség csökkentésére válasszuk a gabonafélék közül télen a hajdinát, rozst, nyáron a kukoricát.

Étkezési tanácsok: Az őszi és a téli hónapok folyamán együnk kevesebb nyers ételt, fogyasszunk kevesebb gyümölcslevet. A lép a szárazságot kedveli, tehát főleg a meleg, száraz ételeket részesítsük előnyben, használjunk melegítő hatású fűszereket, mint például a fahéj, szerecsendió, gyömbér, kardamom. Jó a ginseng is, erősíti a lépet. Az édesburgonya, a tök, valamint a paszternák, a sárgarépa, a fehér répa, minden karógyökerű zöldségféle jót tesz a lépnek. A fekete datolya segít feltölteni a csít, megszünteti a kimerültséget. Ha sok a víz a szervezetben, vegyük fel étrendünkbe a szemesbabot, a zellert, a salátát és a petrezselymet. A vércukor szintet jelentősen csökkentő, ezzel a hasnyálmirigyet erősítőtáplálék az articsóka, a kelbimbó, a hajdina, az uborka, a fokhagyma, a zöldbab, a vöröshagyma, a szójabab. akinek gyenge a lépe, gondoskodjon arról, hogy megfelelő mennyiségű és jó minőségű fehérje szerepeljen az étrendjén. Mivel a lép fontos szerepet játszik a vérrel kapcsolatos minden folyamatban, gondoskodnunk kell arról, hogy az étrendünkben bőven legyen jó minőségű vérképző étel. Klorofillban gazdag táplálékfajtákkal javíthatjuk vérünk minőségét. A cékla közismerten jó vérképzők. A vért erősítő élelem a sárgabarack, a különböző algák, moszatok, a csalán, a petrezselyem, a vízitorma, a tojás és a füge.

Gyógynövények és fűszerek: A gyömbér az egyik legfontosabb léperősítő. Készítsünk belőle teát, vagy főzéskor keverjük az ételbe. Én úgy használom, mint a hagymát, megpirítom egy kis olajon a hagymával együtt. Jót tesz a ginseng is, erősíti, tonizálja a lépet. A petrezselyemből vagy a zellerből készült tea egyaránt kiváló a nyirkos lép megszárítására.

Hasznos tippem: Fél óra kocogás a szabadban, majd szauna. A lép-hasnyálmirigy meridián irányítja a nyirokrendszert, aminek nincsenek billentyűi, mint a vér erek rendszerének, mechanikus úton továbbítódik a nyirokfolyadék. Fél óra alatt fordul meg a vérkör, melyhez a nyirok is kötődik, ezért az aerob mozgásokat, így a kocogást is, legalább fél órán át kell csinálni. Minden vérsejt feltöltődik friss oxigénnel, felgyorsul a méregtelenítési folyamat. A kocogás során rengeteg salakanyag szabadul fel, aminek a kiürülését elősegíthetjük, ha utána szaunázunk. Megnő a folyadékigény is, ne felejtsünk el sok vizet inni. Ha cellulittól szenved, egy üveg ásványvízbe facsarjon bele egy citromot, és ezt igya. Ha hetente legalább három alkalommal fut, rövid időn belül érzékelni fogja a pozitív változásokat, kívül-belül egyaránt.

Forrás: (Zsoldos Mariann - https://mindkinesiology.com)